Adolescents: les conseqüències del confinament

Aquests mesos s’han posat normes restrictives a la convivència per fer front a la covid-19 que també afecten als infants-adolescents: no poden treure’s la mascareta, no poden abraçar als amics, no poden compartir les seves coses, etc.  Aquestes normes comporten conseqüències que estem observant i tractant a Equilibrium infants: un percentatge important d’infants han augmentat el contacte amb les pantalles, convertint-se amb la seva joguina favorita en moltes de les llars. En aquest moment,  moltes famílies no saben com poder “desenganxar” als seus fills de les pantalles ja que veuen respostes violentes i fins i tot agressives cada cop que els hi volen treure de les mans. Per què està passant? Doncs perquè han suplert les entrades de benestar que els hi podia aportar el joc a l’aire lliure, el joc lliure, l’esport, les activitats a la natura per un entrada de Dopamina molt intensa que produeixen alguns jocs i hores reiterades a les pantalles. Estan implicats els mateixos circuits de recompensa que té el cervell en qualsevol addicció (salvant les diferències). Per tant s’ha de fer un treball “semblant” de deshabituació i desensibilització però tenint en compte que parlem de cervells més fràgils i immadurs i per tant més necessari intervenir quan abans millor. Una de les altres conseqüències que estem observant i tractant és un augment del nivell d’avorriment, tristesa i angoixa. Aquestes conseqüències els ha comportat la necessitat de realitzar conductes compensatòries. Aquestes compensacions es concreten amb el sedentarisme i l’augment de pes provocat per ingestes abusives d’aliments altament ensucrats i rics en greixos processats que compensen el malestar acumulat i comporten augment de pes i obesitat en molts d’aquest infants i adolescents.  

Des d’Equilibrium volem donar solucions aquestes problemàtiques, tant a nivell individual com grupal. Al centre oferim el Fitjúnior, una classe especialment pensada per adolescents que no realitzen cap esport i que tenen poca adherència a l’activitat física. També s’inciarà aquet octubre un Programa de 10 setmanes de Mindfulness tant per a infants, com adolescents i adults.

Al centre sempre diem que per poder cuidar ens hem de cuidar, per tant és importantíssim que pares i mares tinguem les nostres eines d’autocura i moments de desconnexió per a poder fer front a les exigències de la situació que estem vivint en aquests moments. Equilibrium és l’espai per a tu i els teus!