L’entrenament funcional s’entén com tot aquell tipus d’entrenament que té una funció en concret, és a dir, que té un objectiu en particular.
D’acord amb això, si el teu objectiu és el de guanyar massa muscular, veure’t més fort o guanyar pes; un entrenament centrat únicament amb la hipertròfia i la millora de massa muscular seria funcional per el teu cas. Tot i així, un entrenament purament de hipertròfia per un esportista, una persona que vol baixa de pes, o únicament vols millorar en quant a salut, no seria el més adient.
És a dir, el primer que ens hem de preguntar es que volem aconseguir per després buscar un tipus d’entrenament concret que ens permeti filar prim i obtindré els resultats buscats en el mínim temps possible; exprimint al màxim el nostre potencial.
A continuació, exposem una breu i genèrica descripció dels tipus d’entrenament que es poden realitzar i quines son les seves característques per a que sàpigues quin es el teu tipus d’entrenament funcional, en funció dels teus objectius.
Entrenament d’Hipertròfia
És aquell en el qual el nostre principal objectiu es el de augmentar el volum de massa muscular i millorar la nostra estètica. Òbviament, pel fet de treballar hipertròfia, entrenarem la força, i la estabilitat, obtenint així millores no únicament de volum de massa muscular sinó de força i control.
Cal destacar que amb qualsevol tipus d’entrenament s’aconseguirà augmenta la massa muscular i hipertrofiar, però que en funció de si es o no el teu principal objectiu, es donarà més importància a les característiques d’aquesta metodologia d’entrenament.
Les característiques son les següents:
- Realitzar entre 6 i 12 repeticions amb una percepció de que et deixes 2-4 repeticions en reserva, es a dir que amb el pes que has agafat has realitzat 10 repeticions de 12 possibles, o 6 repeticions de entre 8 i 10 possibles.
- L’esforç percebut a cada seria ha de ser alt
- S’han de prioritzar el treball analític de tots els grups musculars i s’els hi ha de donar entre 10-15 series de volum setmanal per optimitzar al màxim el entrenament.
Entrenament salut:
L’entrenament de salut, està orientat amb la pràctica de activitat física per tal de millorar la qualitat de vida, sentir-nos més forts, més àgils i més capaços de realitzar les nostres activitats de la vida diària.
Les característiques son les següents:
- Prioritza la individualització dels entrenats en funció dels seus objectius i els seus punts febles: força, mobilitat, equilibri, resistència cardiovascular, coordinació… etc..
- Tractar la adherència al exercici físic com a principal via per aconseguir els seus objectius, realitzant una connexió directa entre sentir-se bé i realitzar exercici físic.
- En aquest tipus d’entrenament, l’entrenament de força serà primordial, ja que ens permetrà millorar en pràcticament qualsevol objectiu marcat per l’entrenat.
Entrenament per a esportistes:
Aquest tipus d’entrenament esta orientat en millorar les capacitats físiques del jugador. On en funció del esportista i del tipus d’esport se’n ofereixen un ventall i gegant de objectius per treballar.
Les característiques son les següents:
- Entrenament de força/hipertròfia orientat en la cerca de potencia: Qualsevol esportista necessita realitzar la màxima força en el mínim temps possible. Per lo tant, buscarem el treball de potencia, es a dir, desplaçar el pes el màxim de ràpid possible durant l’execució del exercicis.
- Exercicis específics: la optimització de la tècnica de carrera, els canvis de direcció, la presa de dedicions, la potencia de salt, les compensacions o debilitats concretes, etc. Aquí la valoració funcional tindrà un paper essencial.
- Educació i aprenentatge motriu de les habilitats de moviment bàsiques: aprendre quina es la forma més òptima biomecanicament parlant, de desplaçar-se en diagonal, al lateral, rebre caigudes, en línia recta, sprints curvilinis, etc. Això serà basic per transmetre el entrenament al terreny de joc.
I tu, ja saps quina es el tipus d’entrenament que tindries que fer en funció dels teus objectius?
Si es així i no saps com dur-lo a terme, o bé no as acabat d’entendre els conceptes explicats, no dubtis en preguntar-nos per correu, reds socials o al mateix número de telèfon i t’ajudarem encantats.
Luis Molinos (Entrenador i Fisioterapeuta d’Equilibrium Cosment Lleida)